Ons Verhaal

Geschiedenis

In 1966 zoekend naar donderpijlen (belemnieten) en zee-egels waren de kalkhellingen in Noorbeek een waar paradijs. Ook zoekend in de herfstdagen met onze oudoom (geb. in 1886) naar weide champignons en ander heerlijk bruikbare voedingstoffen leerde ons respect voor de natuur maar ook de gevolgen van het gebruik van het alles vernietigende DDT in de landbouw

Niet wetende dat ik later in de kalksteenwinnende industrie ook mijn brood kon verdienen verkocht ik de donderpijlen en versteende zee-egels voor een dubbeltje aan de “Hollanders” zoals wij destijds onze gasten noemden.

Kennis van onze geologie werd een basiskennis gevolgd door de benodigde chemische studies op universitair niveau en het gevoel om kleinschalig eerlijke gezonde voeding te maken bleef bestaan.

Vanaf onze eerste reisjes, begin jaren 80 van vorige eeuw, richting de Franse wijngebieden waren we verkocht, menig chateau moest onze nieuwsgierigheid dulden. Het bleef natuurlijk niet bij Frankrijk. Al snel volgden Italie, Spanje, Portugal, Duitsland, Slovenië, Kroatië, Griekenland, Bulgarije, Roemenie en Slovakije. Allemaal verschillende gedachten van openheid en betrokkenheid omtrent de wijnmaak cultuur in de oude wijnlanden. De nieuwe wijnlanden trok ons vooral aan door hun verfrissende kijk op biologische wijnteelt.

In de prachtige zomer van 2003 voegden zich tien mannen in Noorbeek samen en richtten een Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek op. En zie daar het echte leren van fouten was begonnen. Er werden 1400stokken Pinot Gris aangeplant en sindsdien ook geheel in Noorbeek handmatig onderhouden, geoogst, gevinificeerd, gebotteld en verkocht.

In 2010 startte Marjon en ik met een onderzoek of er op een zuid helling gelegen aan de Mheerelindje de productie van blauwe druiven mogelijk zou zijn. In 2012 werden er 450 Pinot Noir, 200 Cabernet Sauvignon en 50 stokken Merlot aangeplant. Ook werden er 150 Sauvignon Blanc en 100 stokken Gewurtztraminer aangeplant

Vanaf 2016 produceren wij 750 flessen rode wijn en 250 flessen witte wijn.

Filosofie

Onze kleinschalige wijnproductie wordt geheel handmatig onderhouden waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van herbiciden en pesticiden.

De bemesting vindt plaats door paardenmest op stro van locale paardenstallen. In de wijngaard is een valkhotel op een zes meter hoge paal geplaatst waar elk jaar 3-4 jonge valken worden geboren. Hun ouders zorgen voor het muis vrij houden van onze wijngaarden. Zo nu en dan krijgen we wel bezoek van een dassen familie en wilde varkens omdat door de natuurlijke bemesting en onderhoud de bodem vol met wormen zit waaraan zij zich dan even te goed doen.

Bij het afrijpen van onze druiven verdwijnt er ongeveer 5% richting wespen, hommels en andere insecten en zeker 10% verdwijnt in de maag van vooral merels. Om dit niet 100% te laten worden worden de druiven achter netten gehangen en vliegen er neproofvogels boven onze wijngaard.

Pas als de druiven fysiologisch rijp zijn start de pluk, die geheel handmatig gebeurd, waarbij door Marjon de triage gedaan wordt. Alleen de beste trossen worden gebruikt voor onze wijnen. Top kwaliteit wijn begint bij een top oogst.