Wijnmakerij

Wijngaard onderhouden

Snoeien

In februari van elk jaar worden de oude productie takken van het jaar voorafgaand weggesnoeid. Dit snoei materiaal wordt in de wijngaard gebruikt als voedingstof voor de bodem waardoor het humus gehalte perfect blijft. Ook de mineralen die in het snoeihout zitten blijven zo in de wijngaard.

Onderhoud wijngaard

Eind maart, als de winter voorbij is, worden alle stokken volgens de rechte enkele guyotsnoei gesnoeid. Deze snoei techniek geeft minder opbrengst maar wel een hogere kwaliteit druiven omdat minder druiven aan een stok eenvoudig weg betekend een hogere kwaliteit.
In mei als de nieuwe scheuten zichtbaar worden vindt er een handmatige uitdunning plaats van de productiestammen. Hierdoor wordt de productie van wel 20 trossen per stok teruggebracht naar 10 trossen per stok. Ook hiermee bereiken wij een hogere kwaliteit per stok.
In juni en/of juli, afhankelijk van het weer, worden de dieven en bladeren rondom de trossen verwijderd om voldoende zon en wind door de stokken te hebben.
Eind augustus begin september worden de trossen afgeschermd door netten waardoor de merels meer moeite moeten doen.
September en oktober volgt dan de oogst.

Vinificatie proces

Plukken

De druivenpluk is alleen voor onze vrouwen voorzien. Eerlijkheidshalve zijn veel mannen te grof voor dit werk. Ook de gewenste secuurheid steeds weer opnieuw bieden is bij onze vrouwelijke pluksters gewoon uitstekend.

Ontstelen en persen

Als de druiven dan in kleine eenlaagsbakjes op ons domein aankomen worden ze ontsteelt en start de koude macceratie (sap/schilcontact), voor zeker 6 dagen, in een open eikenhouten kuip.

Gisten

Na 6 dagen start automatisch de gisting en wordt van suiker uit de druif alcohol gemaakt.
Omdat niet elk jaar het zelfde is zal ook onze wijn geen jaar hetzelfde alcohol gehalte hebben. De duur van de gisting en de daarbij gevoerde temperatuur geeft wel elk jaar de hoge kwaliteitsnorm aan. Na de alcoholfermentatie start direct de malolactische omzetting van appelzuren naar de zachtere melkzuren. Dit gebeurd in nieuwe eikenhouten barriquevaten van 225 liter.
In december bij de juiste maanstand wordt de wijn overgepompt en start de klaringen,- en rijpingsperiode van zeker 10 maanden.

Bottelen

In oktober weer bij de juiste maanstand wordt de wijn gebotteld en afgesloten met een glazen dop. Deze luxe vinolock sluiting geeft onze wijn de uitstraling die het na een jaar lang bewerken verdient.